Een badkamer verbouwen: dit heb je nodig!

Wat heb je nodig tijdens de verbouwing van een badkamer? Wij zetten het op een rijtje.

Een badkamer verbouwen: dit heb je nodig!

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in jouw huis. Dit maakt het verbouwen van de badkamer een ingewikkelde taak. Iedereen heeft zijn eigen smaak. In een badkamer kun je jouw eigen creativiteit laten bloeien. Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of voor het eerst een renovatieproject aangaat, er zijn wel enkele essentiële stappen en benodigdheden die je niet over het hoofd mag zien. 


Inhoud van dit artikel


Gebruik hoogwaardige materialen

Investeer in kwalitatieve materialen voor duurzaamheid en een langdurig resultaat. Kies tegels die bestand zijn tegen vocht en slijtage. Voorbeelden van tegelsoorten zijn:

  • Keramische badkamertegels

  • Wandtegels

  • Mozaïek

  • Natuursteentegels

  • Cementtegels

Het is goed om jezelf te verdiepen in de verschillende soorten tegels. Zorg voor een combinatie van een soort tegel die praktisch is en jouw persoonlijke voorkeur heeft. Denk ook aan het kleurenpalet. Zorg voor een goede match van de kleurstelling van de meubels, het sanitair en de tegels.

Maak gebruik van goed gereedschap

Zorg voor een goed uitgeruste gereedschapskist. Basisgereedschap zoals een boormachine, waterpas en schroevendraaiers zijn onmisbaar. Afhankelijk van de complexiteit van je project, heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Zoek uit welk gereedschap je nodig hebt voor jouw klus. Schakel hierbij eventueel de hulp in van een specialist of ga online op onderzoek uit, zodat je goed voorbereid aan jouw klus kunt beginnen. Ga vervolgens langs bij een bouwmarkt om gereedschap aan te schaffen. Misschien krijg je zelfs inspiratie voor jouw badkamer wanneer je rondneust in een bouwmarkt.

Badkamer verbouwing gereerdschap

Zorg voor een goede verlichting

Goede verlichting is cruciaal in de badkamer. Overweeg verschillende soorten verlichting, zoals heldere plafondlampen voor algemeen licht en wandlampen bij de spiegel voor gericht licht. Ook sfeerverlichting kan een aanvulling zijn op jouw badkamer. Deze verlichting is verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten en badkamerspecialisten.

Badkamer verlichting

Installeer efficiënte ventilatie

Verder is een efficiënte ventilatie essentieel voor jouw badkamer. Een goede ventilatie voorkomt schimmelvorming en vochtproblemen. Installeer een efficiënte badkamerventilator om de luchtvochtigheid op peil te houden. Ga na welk soort ventilatie jij wilt. Je kunt kiezen voor…

Ventilatoren

  • Inbouwventilator: gemakkelijk te installeren, kan worden aangesloten op een vocht- en/of bewegingssensor.

  • Buisventilator: handig bij een kleine badkamer, aangesloten in een afvoerbuis.

  • Kanaalventilator: wordt tussen/in twee afvoerbuizen geplaatst, niet zichtbaar.

Mechanisch ventilatiesysteem

  • Mechanisch ventilatiesysteem: lucht in- en uitstroom wordt automatisch gereguleerd door het systeem, dat werkt voor het gehele huis.

Voordat je overgaat tot installatie, is het belangrijk om een aantal punten na te gaan en een aantal stappen te volgen. Het installeren van een koolmonoxidemeter kan ook erg handig zijn. Een badkamer kan onbewust niet goed genoeg geventileerd zijn, waardoor koolmonoxide ontstaat. 

Badkamer ventilator

Creeër opslagruimte

Denk na over slimme opbergoplossingen om je badkamer georganiseerd te houden. Kasten, planken en lades zijn handige toevoegingen. Hiervoor kun je goed terecht bij woonwinkels en bouwmarkten. Het kan ook handig zijn om inspiratie op te doen over andere opbergoplossingen: hierdoor hoef je misschien niet eens een kast(-je) te kopen. Inventieve oplossingen zorgen ook gelijk voor meer sfeer en creativiteit binnen de badkamer. 

Badkamer opslagruimte

Zoek mogelijk naar specialisten

Als je niet zeker bent van je vaardigheden, twijfel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een loodgieter, elektricien of tegelzetter kan ervoor zorgen dat alle cruciale elementen van je badkamer op de juiste manier worden geïnstalleerd. Als er namelijk ergens een plek is waar je absoluut geen gedoe wilt hebben, staat de badkamer zeker in dit rijtje. Wanneer je een specialist inschakelt vergroot je de kans op een complete en juist ingerichte badkamer. Zeker bij lastigere taken zoals het aanleggen of plaatsen van sanitair, verklein je de kans op persoonlijke fouten.

Huur een afvalcontainer

Last but not least, vergeet niet de puinhoop die verbouwen met zich meebrengt. Een afvalcontainer is onmisbaar om bouwafval op een verantwoorde manier af te voeren. Het voorkomt niet alleen dat je tuin of straat slachtoffer wordt van de rommel, maar draagt ook bij aan een milieuvriendelijke afvalverwerking. Er zijn verschillende aanbieders bij jou in de buurt. Om deze aanbieders goed te kunnen vergelijken en met de juiste partij in contact te komen, komt Huren.nl in de picture. 

Afvalcontainer

Conclusie

Samenvattend zijn er enkele punten die je in gedachte moet houden bij het verbouwen van jouw badkamer:

  • Gebruik hoogwaardige materialen

  • Maak gebruik van goed gereedschap

  • Zorg voor een goede verlichting

  • Installeer efficiënte ventilatie

  • Creëer opslagruimte

  • Zoek mogelijk naar specialisten

  • Huur een afvalcontainer