Containerafmetingen: welke maat past het beste bij jouw project?

Een kleine, gemiddelde of grote container. Welke heeft u nodig? Wij leggen het haarfijn uit.

Containerafmetingen: welke maat past het beste bij jouw project?

Of je nu bezig bent met een verbouwing, een grote schoonmaak of een bouwproject, het kiezen van de juiste containerafmetingen is van groot belang. De beschikbare ruimte, de hoeveelheid afval en het soort project dat je uitvoert, bepalen allemaal welke containermaat het meest geschikt is. In dit artikel zullen we de verschillende containerafmetingen verkennen, onderverdeeld in drie categorieën: Klein (2 - 4 m³), Gemiddeld (6 - 9 m³) en Groot (10 - 15 m³). Ook benoemen we aspecten die je in overweging moet nemen bij het kiezen van de juiste containergrootte. 


Inhoud van dit artikel


Kleine afvalcontainers (2 - 4 m³)

Kleine afvalcontainer

2 m³

De 2 m³ container is ideaal voor kleine klussen, zoals het opruimen van tuinafval of het verwijderen van een kleine hoeveelheid bouwafval. Denk aan het afvoeren van gras, takken en kleine stukken puin. In containers van 2 m³ kunnen ongeveer 24 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 2 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 2 m

 • Breedte: 1 m

 • Hoogte: 1 m

3 m³

Met een iets grotere capaciteit biedt de 3 m³ container meer flexibiliteit. Dit formaat is geschikt voor het afvoeren van grotere hoeveelheden tuinafval of het opruimen van een kleine ruimte na een renovatie. In containers van 3 m³ kunnen ongeveer 39 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 3 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 2,4 m

 • Breedte: 1,6 m

 • Hoogte: 1,1 m

4 m³

De 4 m³ container is perfect voor gemiddelde opruimklussen. Of het nu gaat om het verwijderen van oude meubels of het schoonmaken na een kleine verbouwing, deze maat biedt voldoende ruimte zonder te omvangrijk te zijn. In containers van 4 m³ kunnen ongeveer 48 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 4 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 2,5 m

 • Breedte: 1,6 m

 • Hoogte: 1,2 m

Medium afvalcontainers (6 - 9 m³)

Gemiddelde afvalcontainer

6 m³

Voor projecten van gemiddelde omvang, zoals een badkamerrenovatie of het leeghalen van een zolder, is de 6 m³ container geschikt. Deze maat biedt voldoende ruimte voor het afvoeren van grotere objecten en hoeveelheden afval. In containers van 6 m³ kunnen ongeveer 78 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 6 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 3,6 m

 • Breedte: 1,8 m

 • Hoogte: 1 m

7 m³

De 7 m³ container is een uitstekende keuze voor bouw- of renovatieprojecten waarbij een redelijke hoeveelheid afval wordt gegenereerd. Het is groot genoeg om verschillende soorten materiaal te bevatten, maar nog steeds handzaam genoeg voor plaatsing op kleinere locaties. In containers van 7 m³ kunnen ongeveer 84 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 7 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 4,7 m

 • Breedte: 2,3 m

 • Hoogte: 0,7 m

9 m³

Voor grotere klussen, zoals het volledig strippen van een woning of het ontruimen van een bedrijfspand, is de 9 m³ container de juiste keuze. Deze maat biedt voldoende capaciteit voor aanzienlijke hoeveelheden afval. In containers van 9 m³ kunnen ongeveer 108 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 9 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 3,6 m

 • Breedte: 1,8 m

 • Hoogte: 1,5 m

Grote afvalcontainers (10 - 15 m³)

Grote afvalcontainers

10 m³

De 10 m³ container is geschikt voor grootschalige renovaties, sloopprojecten of het afvoeren van aanzienlijke hoeveelheden bouwafval. Het is een populaire keuze voor aannemers en bouwbedrijven. In containers van 10 m³ kunnen ongeveer 120 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 10 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 3,6 m

 • Breedte: 1,8 m

 • Hoogte: 1,6 m

12 m³

De 12 m³ container is geschikt voor grotere projecten waarbij veel afval wordt gegenereerd. Denk aan de ontruiming van een groot pand of het afvoeren van bouwafval na een omvangrijke constructieklus. In containers van 12 m³ kunnen ongeveer 144 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 12 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 5,4 m

 • Breedte: 2,3 m

 • Hoogte: 1,2 m

15 m³

Voor de meest omvangrijke projecten, zoals sloopwerkzaamheden of het ontruimen van complete woningen, is de 15 m³ container de beste keuze. Het biedt voldoende ruimte voor aanzienlijke hoeveelheden afval. In containers van 15 m³ kunnen ongeveer 180 kruiwagens aan afval.

Gemiddelde afmetingen 15 m³ afvalcontainers:

 • Lengte: 6,3 m

 • Breedte: 2,4 m

 • Hoogte: 1,2 m

Overwegingen bij het kiezen van de juiste containerafmetingen

Nu we de verschillende containerafmetingen hebben besproken, is het ook belangrijk om enkele aspecten in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste maat voor jouw project.

Soort afval

Het type afval dat je wilt afvoeren, is een fundamenteel aspect bij het kiezen van de juiste container. Voor tuinafval zijn wellicht de kleinere maten zoals 2 m³ en 3 m³ voldoende. Bij bouwafval, inclusief grotere materialen zoals hout, metaal en plastic, kan een container van 6 m³ tot 9 m³ geschikter zijn. Voor grootschalige sloopprojecten waarbij veel puin vrijkomt, zijn de grotere maten, zoals 10 m³ tot 15 m³, vaak noodzakelijk.

Ruimtebeschikbaarheid

De beschikbare ruimte op de locatie waar de container wordt geplaatst, is een praktische overweging. In stedelijke gebieden of op locaties met beperkte ruimte kunnen kleinere containers de voorkeur hebben. Zorg ervoor dat de gekozen container gemakkelijk bereikbaar is voor het laden en legen. Denk ook aan eventuele vergunningen die nodig kunnen zijn voor het plaatsen van een container op openbaar terrein.

Projectduur

De duur van je project speelt eveneens een rol bij de keuze van de containergrootte. Voor kortlopende projecten is een kleinere container misschien voldoende, terwijl langdurige projecten zoals een langdurige renovatie mogelijk een grotere container vereisen om onnodige onderbrekingen te voorkomen. Overleg met de containerverhuurder over flexibele ophaal- en vervangingsdiensten indien nodig.

Kosten

De kosten van containerverhuur variëren meestal op basis van de grootte van de container. Het is van belang om je budget zorgvuldig te overwegen en te kiezen voor een container die past bij de financiële mogelijkheden van je project. Daarnaast is het verstandig om de contractvoorwaarden zorgvuldig door te nemen om eventuele extra kosten te vermijden, zoals kosten voor het afvoeren van specifieke soorten afval of overtijdse huurkosten.

Conclusie

Het kiezen van de juiste containerafmetingen is een cruciale stap bij het uitvoeren van bouw-, verhuis- en opruimprojecten. Door de verscheidenheid aan maten, van klein tot groot, is er altijd een container die perfect past bij jouw behoeften. Het is van essentieel belang om rekening te houden met specifieke projectfactoren om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte container kiest. Neem de tijd om je behoeften te evalueren en kies verstandig, zodat je project soepel verloopt zonder onnodige complicaties. Veel succes!