Gemakkelijk jouw grond afvoeren: zo doe je dat

Overtollige grond eenvoudig afvoeren? Wij zetten alle opties op een rijtje voor je.

Gemakkelijk jouw grond afvoeren: zo doe je dat

Het afvoeren van overtollige grond kan een uitdagende taak zijn, vooral als je niet bekend bent met de juiste methoden en hulpmiddelen. Of je nu een tuin aan het renoveren bent, een bouwproject hebt afgerond of simpelweg overtollige grond moet lozen: het is belangrijk om deze taak op een efficiënte en milieuvriendelijke manier aan te pakken. 

Overtollige grond kan niet alleen het uiterlijk van je buitenruimte beïnvloeden, maar het kan ook praktische problemen veroorzaken: bijvoorbeeld verstopte putten/afvoerkanalen die overstromingen kunnen veroorzaken. Zaak om de grond juist af te voeren dus.


Inhoud van dit artikel


Opties voor grondafvoer

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het afvoeren van grond. Denk aan het hergebruiken van grond of het afvoeren van grond naar stortplaatsen. Kies hierbij de methode die het beste past bij de samenstelling van de grond en de lokale regelgeving. 

Het hergebruiken van grond

Hergebruik grond wanneer dit mogelijk is. Misschien heb je alleen een grote hoop grond die je niet in je tuin kwijt kunt. Maak er dan iemand anders blij mee die een tekort heeft aan grond.Hierdoor wordt niet alleen de hoeveelheid grondafval verminderd maar wordt er ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een circulaire economie. Ook het hergebruik van grondafval op bijvoorbeeld stortplaatsen draagt bij aan een vermindering van de impact op het milieu.

Grond afvoeren

Het gebruik van een afvalcontainer

Wanneer je de meest effectieve manier van grondafvoer wilt inzetten, kun je een afvalcontainer huren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een afvalcontainer bij grondafvoer:

Gemak en efficiëntie

Het huren van een afvalcontainer maakt het proces van grondafvoer eenvoudiger en efficiënter. Je kunt de container op de locatie plaatsen waar de grond moet worden verwijderd, waardoor het verzamelen en afvoeren van de grond geleidelijk verloopt. Het scheelt ook enkele ritjes richting de stortplaats: de container wordt op locatie weer opgehaald.

Veiligheid

Een afvalcontainer biedt een veilige en georganiseerde manier om de grond te verzamelen en af te voeren. Er zijn geen aanhangers nodig, waarin je te maken kunt hebben met losliggend grond. 

Milieuvriendelijk

Veel afvalcontainerverhuurbedrijven hebben procedures voor het verwerken van afval, waaronder grond. Door een afvalcontainer te huren, draag je bij aan milieuvriendelijke afvalverwerking. En daar worden de bijtjes ook gelukkig van!

Kostenbesparing

In vergelijking met andere methoden van grondafvoer, kan het huren van een afvalcontainer kosteneffectiever zijn. Het stelt je in staat om de hoeveelheid grond die moet worden afgevoerd beter te beheren en te voorkomen dat je betaalt voor onnodige kosten zoals benzinekosten.

Houd hier rekening mee bij het afvoeren van grond

Er zijn vaak lokale voorschriften en regels met betrekking tot het afvoeren van grond om ervoor te zorgen dat het milieu wordt beschermd. Daarom is het van belang om de juiste stappen te volgen bij het afvoeren van grond.

Doe een grondanalyse

Voordat je begint met het afvoeren van grond, is het belangrijk om de samenstelling ervan te begrijpen. Sommige bodems bevatten mogelijk verontreinigingen, zoals olie, zware metalen, dioxinen, asbest of andere bodemverontreiniging. Hier moet je rekening bij houden voor het afvoeren van de grond: er kunnen namelijk specifieke regels bij het afvoeren van deze grond. 

Grondanalyse

Classificeer de grond en raadpleeg de gemeente

Het is belangrijk om de grond te classificeren op basis van de mate van verontreiniging en op basis hiervan de gemeente te raadplegen over de afvoer. De regels voor de afvoer van verontreinigde grondsoorten zijn namelijk vaak verschillend per gemeente. Het negeren van deze regels kan leiden tot boetes en andere juridische problemen. 

In actie!

Het afvoeren van grond is een belangrijke stap bij verschillende projecten in en om de tuin. Door grondanalyse, classificatie, en naleving van lokale wet- en regelgeving, kun je de basis leggen voor een succesvolle grondafvoer. Het huren van een afvalcontainer voegt een extra laag van gemak, efficiëntie en milieuvriendelijkheid toe aan dit proces, waardoor het een waardevolle investering wordt. Maak van grondafvoer geen lastige taak, maar houd het simpel en georganiseerd door middel van een afvalcontainer!