Huren.nl tipt! Opbouw en gebruik van rolsteigers

Huren.nl tipt! Opbouw en gebruik van rolsteigers

Essentiële informatie over rolsteigers

http://www.dreamstime.com/-image4593106Via Huren.nl kan je veel verschillende steigers huren. Wij hebben de verhuurbedrijven voor je in kaart gebracht, zodat je zelf geen speurwerk meer hoeft te verrichten. Eén van de meest verhuurde steigers na de kamersteiger is de rolsteiger. Deze steiger wordt veel verhuurd omdat het een breed inzetbare steiger is en handig is in gebruik voor zowel particulieren als professionals. Het verschil tussen een rolsteiger en een gewone steiger spreekt voor zich: de rolsteiger kan eenvoudig verplaatst worden, dankzij de wielen die onderaan geplaatst zijn.

 

 • In veel gevallen geldt dat wanneer je een rolsteiger opbouwt tot boven de acht meter in de open lucht, deze niet meer geldt als een rolsteiger en je hem dus moet verankeren tegen de gevel of muur.
 • Omdat rolsteigers binnen niet onderhevig zijn aan wind en andere onverwachte weersomstandigheden geldt dit niet voor rolsteigers die binnen worden opgebouwd, doorgaands is hiervoor de regel dat de rolsteiger vanaf 12 meter en hoger verankerd moet worden, maar ook dit hangt af van het type steiger.
 • Er zijn twee verschillende rolsteigers te huur: de smalle en de brede rolsteiger. Een brede rolsteiger is stabieler en de werker heeft meer ruimte, maar de smalle rolsteiger kan beter in kleine ruimtes en steegjes geplaatst worden.

Het opbouwen en demonteren van een gehuurde rolsteiger

Het opbouwen van een rolsteiger is niet moeilijk. Je hebt geen gereedschap nodig omdat het steigermateriaal vanzelf vast geklikt en vergrendeld kan worden. Zorg wel dat er altijd een versie van de handleiding van de juiste steiger aanwezig is bij de opbouw. Als je een rolsteiger huurt, check dan of deze geleverd wordt met de juiste handleiding.

 • Rolsteiger verhuurBegin met het controleren van de ondergrond. Zorg dat deze egaal, veilig en stevig is. Positioneer de steiger zo dat hij horizontaal komt te staan en niet helt.
 • Bepaal vervolgens de gewenste werkhoogte. Stel dat je op zes meter hoogte wilt werken, is het een goed idee om om de twee meter een rustplatform te bouwen. Begin dus met een platform op 2 meter, een platform op 4 meter, en het werkplatform op 6 meter.
 • Rustplatformen hebben meestal een kniesteun en een heupsteun. Dat zijn schoren op respectievelijk 0,5 en 1 meter hoogte vanaf het platform.
 • Het werkplatform bestaat uit een platform, een schoor als kniesteun en een schoor als heupsteun, en de kantplank. De kantplank is een rechtopstaande rand die je langs het platform monteert zodat er een soort ‘bak’ ontstaat.
 • Als de rand van het werkplatform zich minder dan 15 centimeter van de wand of gevel bevindt hoeft er aan deze kant geen kantplank bevestigd te worden.
 • Gebruik vanaf het begin van het bouwen een waterpas. Het is van belang dat de steiger niet gaat hellen. Het maximaal toelaatbare hellingspercentage is 1%. Dat betekent dat de steiger per meter 1 cm mag overhellen.
 • Bij het opbouwen begin je uiteraard onderaan. Het is niet wenselijk om onderdelen mee te nemen de steiger op om een verdieping hoger te monteren. Zorg dat je een touw bij de hand hebt zodat je materiaal naar boven kunt takelen.
 • Bouw de steiger op met minimaal twee bekwame personen. Volg precies de handleiding van de rolsteiger die je gehuurd hebt. Smalle rolsteigers en brede rolsteigers zijn in principe hetzelfde qua structuur en opbouw, alleen hebben doorgaands maar één platform, terwijl brede rolsteigers twee platforms naast elkaar hebben.

Het demonteren van een rolsteiger is net zo eenvoudig als het opbouwen ervan. Begin altijd helemaal bovenaan en in precies de omgekeerde volgorde. Laat nooit spullen/onderdelen vallen en gooi nooit onderdelen naar beneden. Laat werknemers de benodigdheden doorgeven naar beneden of gebruik het touw om spullen naar beneden te takelen.

Handige tips en weetjes voor verantwoord gebruik van rolsteigers

Veiligheidsharnas HurenWerken op hoogte is niet geheel zonder risico, hetzelfde geldt voor werken met (rol)steigers. Daarom is het van belang om goed op de veiligheid te letten en aan alle regels en voorschriften te voldoen. Let bijvoorbeeld bij het gebruiken van gehuurde rolsteigers op de volgende dingen:

 • De meeste rolsteigers hebben een maximale vrije opbouwhoogte. Dit heeft te maken met stabiliteit en stevigheid. Vaak staat in de handleiding wat de maximale opbouwhoogte is. Twijfel je, of wil je zekerheid voor dat je tot huren overgaat? Neem dan contact op met het desbetreffende verhuurbedrijf.
 • Bekijk de draagkracht en horizontale draagkracht van de rolsteiger die je gehuurd hebt. De draagkracht gaat uit van een verspreide kracht over de gehele steiger. De horizontale kracht is bij rolsteigers meestal erg laag, omdat ze los staan.
 • Zorg te alle tijde dat je geen losse trappen of andere attributen gebruikt om hoger te komen dan de werkhoogte. Trappen mogen alleen gebruikt worden indien ze onderdeel zijn van de constructie.
 • Steigers mogen niet verrold worden bij een windkracht hoger dan 4 Beaufort.
 • Bij een windkracht hoger dan 6 Beaufort mag je geen gebruik maken van de steiger en dient deze verankert te worden en beveiligd tegen omvallen. Verwijder doorwerkkappen, zeilen en reclame zodat de steiger niet te veel wind kan vangen.
 • Ga je de steiger verrollen? Let dan op de ondergrond: deze moet altijd stevig, egaal en veilig zijn. Voordat je de rolsteiger weer in gebruik neemt op de nieuwe locatie dien je de wielen weer op de rem te zetten.
 • Stabilisatoren heb je nodig om de steiger stevig te laten staan. Wanneer de rolsteiger tegen een wand of gevel staat, gebruik dan minimaal twee stabilisatoren. Staat de rolsteiger niet tegen iets aan, gebruik dan op elke hoek vier stabilisatoren. Als je een steiger die tegen een gevel staat gaat verplaatsen dien je eerst alle hoeken te voorzien van stabilisatoren.

Met deze tips, weetjes en essentiële informatie kan je met een gerust hart veilig gebruikmaken van een rolsteiger. Bekijk snel op Huren.nl waar je bij jou in de buurt een geschikte rolsteiger kunt huren! Veel succes met jouw klus!

Geef een reactie