Luchtkastelen zijn supergaaf!

Luchtkastelen zijn supergaaf!

Luchtkasteel‘An Englishman’s home is his castle’ is een Engelse wet uit de 17e-eeuw, bepaald door Sir Edward Coke. Het gaat erover dat iemands huis zijn ‘kasteel’ is en betekent dat iemand in zijn huis veilig en tevens onschendbaar is.

Romeinen

De gedachte van onschendbaarheid in je woonhuis bestaat al sinds de Romeinse tijd. (Bedenk altijd even: What have the Romans ever done for us?) De Engelsen namen deze gedachte later mee naar hun koloniën en daar heet het nu officeel The Castle Doctrine. Volkomen legaal dus, deze Kastelenwet. En je mag iedereen uit je huis zetten (of niet eens binnenlaten) die er niets te zoeken heeft. Tenzij er een legaal huiszoekingsbevel in het spel is.

Enter luchtkastelen

Nu is het zo dat er steeds meer regels komen die bepaalde, legale personen wél gewoon toegang geven tot je woning. Tevens is het zo dat als er een ‘illegaal’ persoon je woning binnendringt, je in sommige landen (Nederland, Italië) niet zoveel mag doen. Hoe onschendbaar zijn we dan eigenlijk? Wonen we misschien slechts in luchtkastelen? Mocht dat de waarheid zijn, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Luchtkastelen zijn namelijk supergaaf! Kopen hoeft niet in deze dure tijden: je kunt ze huren!

Geef een reactie