Dit heb je nodig voor een verbouwing van de tuin

Ontdek wat je nodig hebt voor een succesvolle tuinverbouwing. Tips en benodigdheden voor een prachtige buitenruimte.

Dit heb je nodig voor een verbouwing van de tuin

De verbouwing van je tuin is een spannend project. Of je nu al ervaring hebt met tuinieren of net begint met tuinieren, de juiste aanpak is essentieel voor het behalen van het gewenste resultaat. In dit artikel gaan we dieper in op wat je nodig hebt voor een succesvolle tuinverbouwing.


Inhoud van dit artikel


Plannen en ontwerpen

Maak een tuinontwerp

Voordat je begint met tuinieren, maak je een zo gedetailleerd mogelijk tuinontwerp. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de indeling, plantenkeuze en eventuele toevoegingen zoals een terras of vijver. Een ontwerp maken helpt ook bij het maken van een planning bij de verbouwing van de tuin. Doe onderzoek naar de verschillende soorten planten en bomen. Houd hierbij rekening met de ruimte(/vierkante meters) die je kunt gebruiken. Doe inspiratie op via Pinterest of tijdschriften zoals Landleven.

Selecteer de planten

Kies vervolgens planten die geschikt zijn voor het (koudere) klimaat en de bodem/ondergrond. Denk ook aan de hoogte, kleur en bloeiperiode om een goede balans in de tuin te creëren. Houd hierbij ook rekening met de mate van verzorging die een plant nodig heeft bij het maken van een plantenselectie. Ook de ruimte die een plant nodig heeft kan erg verschillen: wanneer je minder ruimte in de tuin hebt, kun je minder planten van een bepaalde soort in je tuin zetten.

Gereedschap en benodigdheden

Trek handschoenen en beschermende kleding aan

Voordat je begint met het verbouwen van jouw tuin is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen. Sterke handschoenen en geschikte kleding helpen om blessures te voorkomen. Pas de beschermende kleding aan op jouw klus. Denk bijvoorbeeld ook aan de soort schoenen die je nodig hebt om de klus zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

Investeer of huur tuingereedschap

Investeer in hoogwaardig tuingereedschap zoals een schep, hark, snoeischaar, schoffel en een grasmaaier. Het juiste gereedschap maakt het werk efficiënter en zorgt voor een mooier eindresultaat. 

Onderzoek of je nog ander specialistisch gereedschap of machines nodig hebt. Dit specialistische gereedschap kun je ook huren, zodat je geen dure aankoop hoeft te doen voor misschien een eenmalig(e) project (of klus).

Denk ook na over jouw eigen bekwaamheid bij het omgaan met specialistisch(e) gereedschap en/of machines. Wanneer je hierover twijfelt, overweeg het dan om een specialist/tuinman in te schakelen. Op deze manier waarborg je de kwaliteit van het eindresultaat.

Tuingereedschap

Kies eventueel de meststoffen en bodemverbeteraars

Analyseer de bodem en bepaal welke meststoffen en/of eventuele bodemverbeteraars nodig zijn voor een gezonde groei van de planten. Deze materialen zijn van vitaal belang om de vruchtbaarheid van de grond te bevorderen, samen met de levensduur van de planten/het gras.

Huur een tuin- en groenafvalcontainer

Een vaak over het hoofd gezien aspect van een tuinverbouwing is het beheer van het tuin- en groenafval. Het huren van een afvalcontainer biedt tal van voordelen.

Tuinafvalcontainer

Efficiëntie

Een afvalcontainer op locatie stelt je in staat om afval direct te kwijt te kunnen, waardoor je tijd bespaart en de tuin zo georganiseerd mogelijk blijft. 

Veiligheid

Een afvalcontainer biedt een veilige en georganiseerde manier om de grond te verzamelen en af te voeren. Er zijn bijvoorbeeld geen aanhangers met spanbanden en afdeknetten nodig. Dit bespaart je weer een rit naar de vuilstort.

Milieuvriendelijkheid

Het huren van een afvalcontainer zorgt ervoor dat het tuin- en groenafval op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd en gerecycled (duurzaam). Dit heeft te maken met de procedures voor het verwerken van afval door containerverhuurbedrijven. Deze procedures zorgen voor een duurzame afvalverwerking waar constant aan geschaafd wordt. 

Het verbouwplan

Een doordachte aanpak, het juiste gereedschap en het beheer van afval zijn essentiële elementen voor een succesvolle tuinverbouwing. Het huren van een afvalcontainer biedt niet alleen praktische voordelen, maar draagt ook bij aan een veilige en milieuvriendelijke werkomgeving. Dus, voordat je je tuinhandschoenen aantrekt, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door…

  • een tuinontwerp te maken;

  • de planten te selecteren;

  • handschoenen en beschermende kleding te dragen;

  • tuingereedschap te kopen of te huren;

  • eventueel meststoffen of bodemverbeteraars te kiezen;

  • een afvalcontainer te huren.

 Veel succes met het verbouwen van jouw tuin en geniet van het eindresultaat!