Op je eigen ski’s van de berg, dankzij het huren van een dakkoffer!

Het wordt kouder en de wintersport is in aantocht, daarom huur je nu alvast een skibox.

Op je eigen ski’s van de berg, dankzij het huren van een dakkoffer!

Met de wintersport voor de deur is het tijd om te beginnen met het plannen van je reis. Een essentieel onderdeel van die planning is het vervoeren van je ski-uitrusting. Je supersonische ski’s en perfect passende skischoenen wil je natuurlijk veilig meenemen. Om ervoor te zorgen dat alles netjes in Oostenrijk, Zwitserland of een ander skigebied aankomt en je niet al je zitruimte kwijt bent, is het huren van een skibox de ideale oplossing. 

Waarom een dakkoffer huren?

Een skibox of dakkoffer is geschikt voor het veilig en makkelijk meenemen van ski's, snowboards en andere uitrusting. Deze boxen worden op het dak van je auto bevestigd en bieden extra ruimte voor bagage, zodat je interieur vrij blijft voor passagiers en andere spullen. De koffers zijn vrij groot, zodat al je ski’s er met gemak in passen. Na de wintersport kunnen de boxen best in de weg staan. Het huren in plaats van kopen bespaart geld en zorgt ervoor dat de koffer niet het hele jaar ruimte inneemt op zolder of in de schuur.

Hoe kies je de juiste skibox?

1. Afmetingen 

Allereerst moet je de lengte van je snowboard of ski's meten. Kies altijd een box die langer is dan je langste paar ski’s, zodat deze er makkelijk in passen. De gemiddelde lengte van skiboxen varieert tussen de 175 en 250 cm. Zorg ervoor dat de skibox goed past bij zowel je uitrusting als je auto. Naast de lengte van de spullen is het namelijk ook belangrijk om rekening te houden met de lengte van je auto. De dakkoffer mag niet te ver uitsteken aan de voor- of achterkant. Aan de voorkant mag de skibox nooit voorbij de neus van de auto komen, en aan de achterkant mag deze maximaal één meter uitsteken. Vergeet niet te controleren of je de kofferbak nog kunt openen wanneer de skibox op het dak is gemonteerd.

2. Inhoud van de skibox

De inhoud van dakkoffers wordt gemeten in liters, en dit varieert van 300 tot 630 liter. Afhankelijk van hoeveel bagage je meeneemt, kun je een keuze maken. Als je niet alleen ski’s, maar ook reistassen mee wilt nemen, kan het slim zijn om een grotere dakkoffer te huren. Houd wel in gedachten dat hoe meer spullen je meeneemt en hoe groter de box, hoe meer brandstof je verbruikt.

3. Maximale daklast en daad capaciteit

Elke auto heeft een maximale daklast, en het is cruciaal om deze te controleren voordat je een skibox huurt. De daklast is het maximale gewicht dat je auto veilig kan dragen op het dak, inclusief de skibox en eventuele dakdragers. Als je daklast 80 kg is en de skibox en dragers samen 30 kg wegen, mag je de box met maximaal 50 kg vullen. Let ook op de maximale laadcapaciteit van de skibox zelf, die varieert tussen 50 en 75 kg.

Hoe gebruik je de box? 

1. Dakdragers

Een dakkoffer bevestig je op dakdragers. Als je al dakdragers hebt, zorg er dan voor dat deze passend zijn voor de skibox die je huurt. Heb je geen dakdragers? Veel verhuurbedrijven bieden deze aan bij de huur van een box, soms zelfs zonder extra kosten.

2. Opening van de Skibox

Sommige dakkoffers kunnen aan één kant open en andere koffers kunnen aan beide zijden open gaan. Een dubbelzijdige opening biedt meer flexibiliteit, vooral als je de skibox vaak moet openen. Controleer ook of de box links of rechts opent, zodat je dit kunt afstemmen op je parkeer- en laadgewoonten.

3. Montage en Kosten

Bij sommige verhuurbedrijven is de montage van de skibox bij de huurprijs inbegrepen, terwijl anderen hier extra kosten voor rekenen. Controleer ook of de dagen waarop je de box ophaalt en monteert, worden meegerekend als huurdagen.

4. Maximum Snelheid

Het rijden met een skibox heeft niet alleen invloed op je brandstofverbruik, maar er geldt ook een snelheidslimiet. De ANWB adviseert om met een dakkoffer nooit harder dan 130 km/u te rijden. Dit is vooral van belang als je bijvoorbeeld door Duitsland rijdt. 

Eenvoudig vergelijken via Huren.nl

Via Huren.nl kun je eenvoudig alle verhuurbedrijven bij jou in de buurt vinden, zo vergelijk je op basis van prijs, service, afstand en voorwaarden. Alvast heel veel plezier in de sneeuw!