Zelf bestrating leggen

Zelf bestrating leggen

Een mooi tuinpad bij de voordeur, een praktische vloer bij de schuur of voor een lekkere Trilplaatloungebank in de tuin … er zijn tal van redenen te bedenken om ergens een mooi stukje bestrating aan te leggen. Nu zijn er genoeg bedrijven die dit tegen betaling kunnen realiseren, maar er zijn ook steeds meer handige mensen die er plezier in hebben een stukje straatwerk zelf te leggen. Eer van je werk bij goed straatwerk, levert blije gezichten op. Lopend, fietsend of anderszins kuilen en bulten trotseren is voor niemand een pretje en levert minimaal veelvuldig gemopper op. Ons evenwicht functioneert nu eenmaal het beste op een egale ondergrond en daar voelen we ons prettig bij.


Als je zelf aan de slag gaat weet je dat een stuk voorbereiding belangrijk is. Behalve een uitgetekend plan (op schaal), heb je iets meer tegels nodig dan strikt genomen nodig zijn voor de te leggen bestrating, ca.10%. Maar ook hulpmiddelen als piketpaaltjes, metselkoord, een flinke waterpas, lange laten een moker met rubber dop, om de stenen mooi aan te tikken.

Toch begint een mooie vloer bij de bodem, want zonder egaal en aangestampt zandbed krijg je nooit mooie bestrating. Vergeet bij het plan van aanpak dus niet een trilplaat aan de lijst toe te voegen. De trilplaat zorgt er voor dat het zandbed dusdanig wordt, dat het een goede fundering voor de te leggen vloer vormt.
Zo nu en dan een vloer leggen, wil in de praktijk vaak zeggen dat je niet alle materialen koopt, bijvoorbeeld de trilplaat. Een goede trilplaat kopen is niet goedkoop, terwijl je deze ook eenvoudig in de directe omgeving kunt huren.

Geef een reactie